Tvangsoverspisning…

Tvangsoverspisning – BED

BED eller tvangsoverspisning er en spiseforstyrrelse, ligesom anoreksi og bulimi der bør tages meget alvorligt  – der er behov for professionel hjælp, hvor der skabes kontakt til personens tankemønstre og følelser.

Jeg har for nylig mødt Mette i mit netværk igennem LMS – landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. Mette led i mange år af spiseforstyrrelsen tvangsoverspisning.

Jeg har spurgt Mette, om hun vil dele hendes historie her og fortælle om hendes spiseforstyrrelse, hvordan hun overvandt kampen, og om hvordan hun i dag med egen klinik i Aalborg hjælper andre personer der lider af tvangsoverspisning.

Mettes historie kommer her:

Jeg er 30 år og bor og arbejder i Aalborg.
Jeg har min egen virksomhed www.mettefuglsang.dk, hvor jeg arbejder med folk, der overspiser.

Det kan være både normalvægtige og overvægtige mennesker – og endda i enkelte tilfælde også grænsende til undervægtige. Men fælles for dem er, at de føler, de indimellem mister kontrollen over deres spisning og ”går amok” i mad.

Baggrund:
Jeg er uddannet diætist, er i gang med en psykoterapeutuddannelse og har selv haft spiseforstyrrelsen tvangsoverspisning. Tvangsoverspisning minder i grove træk om bulimi; man har store ”ædeorgier”, hvor man mister kontrollen fuldstændig og spiser ekstremt meget mad på én gang. Ved tvangsoverspisning kaster man bare ikke op efterfølgende.

Hvordan startede din egen spiseforstyrrelse:
Allerede fra en ung alder synes jeg, at jeg var for tyk. Jeg gik på min første slankekur i 6. klasse. Det lykkedes mig i flere omgange at tabe mig 5-10 kilo, men hver gang endte jeg med at tage dem på igen efterfølgende. Da jeg var ca. 20 år, tabte jeg mig 10 kilo og for første gang lykkedes det mig at fastholde den nye vægt. Jeg begyndte at interessere mig mere og mere for mekanismerne ved vægttab og ville gerne hjælpe andre folk til at opnå deres mål, så jeg søgte ind på uddannelsen Ernæring og Sundhed. Jeg var lykkelig, da jeg kom ind på uddannelsen, for jeg var helt sikker på, det var det rigtige valg for mig. Men det ekstreme fokus på mad og sundhed gjorde ikke noget godt for mig. Tværtimod. Jeg synes stadig, jeg trængte til at tabe mig, så jeg begyndte at stille alle mulige regler og forbud op for mig selv i forhold til, hvad jeg måtte og ikke måtte spise, hvor meget jeg skulle træne osv. Alt sammen med henblik på at tabe mig.

Jeg ville have kontrol, kontrol, kontrol. Jeg vidste mere og mere om mad og sundhed, så jeg burde da af alle mennesker vide, hvordan ”man” skulle spise. Men alligevel endte det med, at jeg gang på gang mistede kontrollen og åd enorme mængder mad i løbet af ingen tid. Det var vildt frustrerende! Og så kom skammen, skylden og væmmelsen ved mig selv væltende efter overspisningen og jeg fik det værre og værre med mig selv. Spiseforstyrrelsen var startet.

Hvordan kom du ud af spiseforstyrrelsen:
Det var en MEGET lang og sej proces. Der er ikke nogen ”quick-fix-løsning” når det handler om at komme ud af en spiseforstyrrelse. Men nogle af de vigtige elementer for at komme ud på den anden side, var:
At droppe slankekure, rigide regler og diæter.
At forbedre mit selvværd.
At ændre mit syn på min krop.
At begynde at lytte til min krop igen.
At lære at sige til og fra.

Hvad er din drøm?
Min drøm er, at jeg via min forretning kan hjælpe mennesker, der har det ligesom jeg selv havde det, med at komme ovenpå igen. En spiseforstyrrelse handler kun om overlevelse. Jeg vil gerne hjælpe disse mennesker til at leve igen! Og så håber jeg også, jeg kan være med til at nedbryde tabuer og uvidenhed omkring spiseforstyrrelser, så der kan komme bedre hjælp på
området.

Jeg vil gerne være med til at skabe offentlige debatter om det ekstreme fokus på sundhed, vi har i dagens Danmark og om, hvordan et så stort fokus i værste fald kan få en skadelig konsekvens for rigtig mange mennesker.

Ud over at hjælpe via min virksomhed har jeg også netop skrevet min selvbiografi “En Fri Fugl” om vejen ud af min spiseforstyrrelse. Den udkommer d. 8. juli 2015. Desuden har jeg en digtsamling på vej, der udkommer i sensommeren 2015. Den byder på et indblik i en spiseforstyrret piges tanker om sig selv og om mad.

Hvad er dine råd?
At man arbejder med de punkter, jeg nævnte under min egen vej ud af tvangsoverspisningen:
Droppe slankekure
Forbedre sit selvværd
Ændre sit syn på kroppen
Begynde at lytte til sin krop

Derudover vil jeg klart anbefale, at man opsøger hjælp, hvis man har problemer med overspisning. Det kan være meget svært at overkomme denne problematik alene. Men til gengæld er gevinsten helt ubeskrivelig stor ved at ”komme ud på den anden side” og igen føle, at man selv har styringen med sit spisemønster!
Et sted at starte, hvis man ikke synes, man har råd til at opsøge professionel hjælp, er ved at begynde at læse bøger om emnet. Her findes ofte mange gode øvelser og forslag til, hvad man selv kan gøre for at arbejde sig ud af problemet.

Du kan se en liste over de bøger, jeg anbefaler, på min facebookside her:

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>